Woensdag gehaktdag

BG5 Consultant Florien Versteegh

Woensdag is mijn studiedag. Ik ben momenteel bezig met de certificering tot BG5 Business Consultant en ik heb mezelf gedwongen om minstens 1 dag per week volledig aan deze opleiding te wijden. Anders neemt toch steeds de waan van de (werk)dag het weer over.

En hoe interessant ik het ook vind, eerlijk gezegd is het niet altijd even makkelijk. 

BG5

BG5 is de zakelijke variant van Human Design. Dat betekent bijvoorbeeld dezelfde (basis)kennis maar dan met andere terminologie en dat ook nog eens in het Engels.

Bovendien komen er onderwerpen aan de orde die niet bepaald mijn eerste interesse hebben (omdat we die niet gaan gebruiken in ons bedrijf) of die ik ingewikkeld vind, zoals analyses van teams en grote organisaties.

Maar goed, ook daar verdiep ik me in. Het zit nou eenmaal in de opleiding en ik wil die certificering gewoon halen (en je steekt er toch altijd iets van op 😉).

Een 2 in je publieke rol

Wat ook niet echt helpt is dat ik een 2 in mijn publieke rol heb.

Dat zal ik even uitleggen: Naast je type heb je in Human Design ook een profiel. In BG5 noemen we dat je publieke rol. Die van mij is 6/2.

De 2 staat voor het archetype van de kluizenaar (check!), maar dat niet alleen: de 2 staat ook voor ‘natuurtalent’. Dat betekent dat als je een 2 in je publieke rol hebt, dat je dan altijd een of meerdere talenten hebt, al dan niet bewust.

Het gaat hierbij vooral om dingen die zo vanzelfsprekend voor je zijn, dat je ze zelf vaak niet zo bijzonder vindt. Vandaar ook ‘natuurtalent’, vergelijkbaar met wat Selma altijd je ‘moeiteloos briljant’ noemt. Je hebt doorgaans anderen nodig om deze natuurlijke gave(n) bij je te zien. 

En ja, ook voor mij gaat dat op: Er zijn inderdaad wel een paar dingen waar ik moeiteloos briljant in ben. (Welke dat zijn is nu even niet van belang: daar vertel ik een andere keer graag over 😉).

Studeren als je een 2 in je publieke rol hebt

De andere kant is dat mensen met een 2 in hun publieke rol nou niet bepaald dol zijn op studeren.

Voor mensen met een 1 in hun publieke rol (Selma) is dat bijvoorbeeld heel anders: de 1 staat voor de onderzoeker: deze mensen vinden het heerlijk om in kennis te duiken en dingen tot op de bodem uit te zoeken en ze halen daar ook vaak hun zekerheid uit. 

Toen het tijdens mijn BG5 opleiding over de publieke rol ging en de stelling werd geponeerd ‘De 2 houdt niet van studeren’, gingen mijn medestudenten met een 2 in hun publieke rol enorm in de weerstand en verdediging: “Dat herken ik absoluut niet”, “Ik studeer me helemaal suf”, “Ik heb een studie psychologie summa cum laude afgerond; hoezo hou ik niet van studeren??”

Ik was de enige die zei: “Ik hou inderdaad niet van studeren; als het niet moeiteloos gaat of als ik iets niet meteen snap (lees: als ik kan falen), dan heb ik al gauw de neiging om het op te geven.” 

Ik kan heel hard werken, en ik heb een enorm brede interesse, maar als ik iets moeilijk vind, nee, dan vind ik studeren niet leuk. 

Maar soms moet je toch doorzetten, dus daarom is bij mij woensdag ‘gehaktdag’.

En dan wil ik nu verder niet gestoord worden, want ik moet studeren 😉. 


Vorige
Vorige

Ben jij het ‘paard van Troje’?

Volgende
Volgende

Focus, vaart en frisse energie