De puber is wakker

Een wekker. Omdat Florien die nooit zet en als metafoor voor de Reflector van Human Design.

“Je moet gewoon een wandeling maken ’s avonds.”

“Lavendelolie, dat helpt mij altijd.”

“Neem gewoon een beker warme melk met honing.”

“Je moet gewoon oordopjes in doen, joh!”

“Heb je weleens melatoninetabletten geprobeerd?”

“Maar je moet ook geen dutjes doen overdag!”

“Vooral geen beeldschermen hè, voor het slapen gaan!”

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je enige ervaring hebt met slapeloosheid, dan vind je het waarschijnlijk, net als ik, bloedirritant als anderen je dit soort ongevraagde adviezen geven. Vooral ook het woordje ‘gewoon’ in veel van die adviezen…

Dit is dus meteen een oproep aan alle goede slapers: Stop met het geven van goedbedoelde adviezen aan de slapelozen!

Niet zeuren

Jarenlang heb ik geworsteld met slapeloosheid en gezocht naar oplossingen, tot een onderzoek in een slaappoli aan toe. Maar zonder resultaat. Dus uiteindelijk heb ik moeten accepteren dat slapeloosheid iets is wat bij mij hoort. En daar heb ik mijn leven op aangepast.

Dit klinkt heel simpel, maar het heeft wel even (zeg maar een jaar of 10) geduurd voordat ik zover was dat ik het ook echt kon accepteren van mezelf en voordat ik daadwerkelijk mijn werkritme kon aanpassen aan mijn slaapritme.

Het voelde altijd als falen.

Ik doe werk dat ik leuk vind, dus ik moest niet zeuren, toch? Ook wilde ik me niet als slachtoffer gedragen en slapeloosheid als chronische ziekte bestempelen. Er zijn mensen met echte ziektes, dus weer: niet zeuren!

En waarom kon ik niet ‘gewone’ werkdagen maken zoals de meeste mensen? Ik wilde zo graag ‘gewoon’ zijn.

Zet dan gewoon geen wekker meer

Selma zag al veel eerder dan ik iets van een oplossing, namelijk: nooit de wekker zetten. Want ik val vaak tegen de ochtend pas in slaap, dus die uurtjes slaap kan ik dan op z’n minst even meepakken.

Maar ja, dan krijg je dus situaties dat je bijvoorbeeld pas tegen 9:30 uur (of nog later) je bed uitkomt. Dat kan toch niet, vond ik, op een werkdag nota bene! Het heeft dus lang geduurd voordat ik die wekker echt niet meer zette.

Puber meldt zich

Word ik doordeweeks wakker, dan stuur ik Selma (die dan al uren op kantoor is) soms een appje: ‘De puber is wakker hoor”. Of “Puber meldt zich 😉”. Daar kunnen we dan wel weer om lachen.

Dan gaat het geluid van mijn telefoon aan en vanaf dat moment ben ik aanspreekbaar en kan ook ik gewoon lekker aan het werk. De ‘gemiste’ uren haal ik dan vaak ’s avonds wel weer in, want in de avonduren ben ik op mijn best en dan kan ik tot laat doorgaan.

Mijn zegen is altijd geweest dat ik wel goed powernapjes kan doen. Dus na een echt hele slechte nacht doe ik vaak later op de dag wel even een dutje. Dat is heel fijn, want dat kunnen lang niet alle slapelozen.

Uitvaarten en bruiloften uitgezonderd

Soms heb je geen keuze en moet je nou eenmaal ergens in de ochtend verschijnen, zoals bij uitvaarten en bruiloften. Dus ja, dan zet ik toch die wekker.

In mijn werkende leven is er ook één weloverwogen uitzondering; onze jaargroep.

Dit is een programma waarin Selma en ik een jaar lang een groep ondernemers begeleiden. Dat doen we o.a. door zes tweedaagse bijeenkomsten en tijdens die tweedaagses beginnen we natuurlijk gewoon ’s ochtends, dus ja: dan moet ik vroeg op.

De oplossing is in dat geval: beide nachten een slaappil en de twee dagen daarna vrij nemen om uit te rusten. Gelukkig zijn dit altijd wel hele leuke dagen, dus ik heb deze ‘noodmaatregelen’ er graag voor over.

Overigens zet ik zelfs tijdens deze tweedaagses geen wekker; ik laat me dan wekken door Selma met koffie op bed (als een prinsesje ja 😊).

Nooit in ochtend

Voor alle andere afspraken geldt: nooit in de ochtend. En dit is dus ook het geval bij onze workshop Human Design voor ondernemers. Een superleuke workshop die Selma en ik samen hebben ontwikkeld en ook samen geven.

Dat vond ik wel even moeilijk, want ik wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om aan deze workshop te kunnen deelnemen en sommigen kunnen misschien nooit ’s middags. 

Gelukkig bestaat onze doelgroep uit ondernemers, dus ik hou me er maar aan vast dat ook zij min of meer hun eigen tijd kunnen indelen.

Het betekent overigens niet dat ik nooit ’s ochtends werk; soms verzet ik juist bergen!  Maar ik kan er gewoon niet op vertrouwen dat ik fit genoeg ben, vandaar dus geen afspraken met klanten.

Slapeloosheid en Human Design

Er wordt veel onderzoek gedaan naar slapeloosheid, maar er is helaas geen kant en klare oplossing voor. En Human Design is natuurlijk ook geen oplossing, maar inzicht in je eigen design kan je misschien wel helpen om je energiehuishouding beter te begrijpen en daarmee ook je slaapritme.

In mijn geval heeft het inzicht in mijn design me bevestigd in de keuze dat ik een eigen ritme heb en me vooral niet moet proberen aan te passen aan bijvoorbeeld Selma, of aan wat ik denk dat anderen misschien van me verwachten.

De Reflector

Ik ben het type Reflector. Een van de kenmerken van de Reflector is dat ze geen consistente en betrouwbare beschikking hebben over energie. De ene keer hebben ze veel energie, de andere keer weinig, los van de omstandigheden. Hun energie is dus onvoorspelbaar en dat heeft indirect natuurlijk ook invloed op de kwaliteit van hun slaap.

Soms zijn ze meer vermoeid dan anders en hebben ze misschien meer slaap nodig, of juist niet. Het is die inconsistente factor die het lastig maakt.

Daarnaast staat de Reflector van alle types het meest open open voor invloeden van buitenaf; voor mensen, situaties en sferen, dus ook voor energie(stromen) van anderen. Al die invloeden moeten ook weer verwerkt worden, dus daar kunnen ze wakker van liggen.

Pas je ritme aan

Natuurlijk ken ik ook anderen die slecht slapen en ze zijn echt niet allemaal een Reflector. Er kunnen zoveel oorzaken van slapeloosheid zijn, daarom is er (helaas) ook geen standaardoplossing. Net zoals er geen standaard werk- en slaapritme is.

Dus wat je type ook is: zorg dat je slaap- en werkritme past bij jouw energie. Doe niet wat je denkt dat hoort of wat je andere ondernemers ziet doen, maar richt je bedrijf zo in dat je slaap-en werkritme past bij jou.

Wil je daar niet, net als ik, 10 jaar over doen, dan kan het kennen van je Human Design je daarbij helpen. Mij heeft het in ieder geval dat laatste zetje gegeven om echt goed te gaan luisteren naar wat mijn lichaam natuurlijk allang aangaf.

Dus kom gerust naar de workshop Human Design voor ondernemers die ik samen met Selma geef. Want je snapt: ik gun jou ook een leven zonder wekker.

Dus: slaap lekker!


Vorige
Vorige

Maak van je vonkje een vuurtje

Volgende
Volgende

Selma klaar? Bakken maar!