Maak van je vonkje een vuurtje

Doe jij met je bedrijf wat je het allerliefst zou willen doen? Of heb je het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt en dat je nog niet alles van jezelf laat zien? Dan ben je zeker niet de enige.

Veel ondernemers beginnen voor zichzelf om de dingen op hun eigen manier te doen, maar ontdekken dat dit vaak lastiger is dan ze van tevoren dachten. Dat merkte ook Malanca Schut toen ze na jaren van aanpassen voor zichzelf begon.

“Mensen die mij kennen, denken vaak dat het voor mij heel makkelijk is om mezelf te zijn. En dat snap ik ook. Ik pas niet binnen bestaande kaders en deed als kind, puber en als jonge vrouw veel dingen die ‘anders waren’.

Ik ben bijvoorbeeld afgestudeerd in een richting die niet bestond, omdat ik erin geloofde dat dit beter bij mij paste. En ik ben als twintiger naar Frankrijk gelopen, om de zonsverduistering te bekijken, omdat ik geen geld had voor de trein en ik danste altijd en overal; letterlijk overal.

Ergens rond mijn 35e, toen ik trouwde en inmiddels al een aantal jaren als manager werkte, ben ik me op de een of andere manier gaan proberen aan te passen. Dat lukte, een beetje. Ik paste een soort van in het systeem en was doodongelukkig.”

Ik zie dit ook vaak bij ondernemers. Dat ze de dingen doen op een manier die bij een ander past. Omdat ze denken dat het zo hoort.

 Ook Malanca had het gevoel dat ze deed wat hoorde.   

“Iedereen kon dit. Dus vond ik van mezelf dat ik het moest volhouden. Ik negeerde mijn gevoel. Ik droeg alleen nog zwart, zag weinig mensen en ging niet meer ‘dansend’ door het leven. Er was op een gegeven moment niet veel meer van mijn eigenheid over.”

Er is altijd ergens een klein vonkje

Als je doet wat niet bij je past, komt er altijd een moment dat je het gevoel van onvrede niet meer kunt negeren. Dan kun je niet anders meer dan stilstaan en luisteren naar je gevoel.

Dat gebeurde ook Malanca.

“Ik voelde ergens diep van binnen een heel klein vonkje. Dat was er natuurlijk al die tijd, maar ik had het genegeerd. Maar na 10 jaar kon ik er niet meer omheen. Ik voelde dat ik daarnaar moest luisteren en vond ergens in me de moed om dat te doen. Ik verkocht mijn huis in Rotterdam en verhuisde met mijn gezin naar Zeeland.

Door naar dat vonkje te luisteren en het serieus te nemen, werd het een klein vuurtje. Dat hielp mij om nog beter naar mezelf te luisteren. Ik scheidde van mijn man, kocht een huisje met veel grond aan de rand van polder en besloot op een gegeven moment ook mijn baan op te zeggen.”

Waarom we het negeren

Er lijken altijd goede redenen te zijn om niet te luisteren naar dat wat je hart al lang aangeeft. Of om niet naar dat vonkje te luisteren, zoals Malanca dat noemt.

Bij ondernemers is dat vaak omdat ze bang zijn dat niemand wil betalen voor dat wat ze écht willen gaan doen met hun bedrijf. Zeker als ze nu goedbetaalde opdrachten hebben.

Malanca ziet dat ook de vrouwen met wie zij werkt het vaak lastig vinden om naar dat vonkje te luisteren.

“Mijn klanten laten zich vaak tegenhouden door het systeem waar ze inzitten. Zeker als dat comfortabel voelt. Of ze denken dat het zo hoort. Waardoor ze het gevoel hebben dat ze daar niet uit kunnen.

Maar misschien wordt het nog wel lastiger om naar dat vonkje te luisteren als je leven op zich best oké is. De vrouwen met wie ik werk vinden vaak dat ze niets te klagen hebben, want op papier ziet hun leven er goed uit. Dan is het lastiger om dat vonkje te voelen en ernaar te luisteren. Zo zonde! Want er zit vaak veel meer in ons dan we ons realiseren.

Ik moet dan altijd aan die mooie uitspraak van Marianne Williamson denken: ’Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we onmetelijk krachtig zijn.”

Daar is moed voor nodig

Malanca besloot zelf wel naar dat vonkje te luisteren. Ze zegde haar baan op en werd ondernemer.  

“Ik ben gewoon begonnen. Zonder echt goed na te denken. Pas toen ik mijn baan al had opgezegd, bedacht ik me: ‘Ik moet natuurlijk wel iets doen waar iedereen op zit te wachten. Iets wat mensen willen kopen’. Toen dacht ik: ‘Ik ben manager geweest, dus ik kan natuurlijk als interim manager gaan werken’. Alleen merkte ik al snel: daar zit geen vonkje onder. Dus werd het ook geen vuurtje.”

Dit is wat we veel ondernemers zien doen. Dat ze met hun bedrijf iets gaan doen wat logisch lijkt. Dus kiezen ze voor iets dat aansluit bij dat wat ze in loondienst ook hebben gedaan.

Je kiest dan dus met je hoofd en niet met je hart. Logisch dat er dan geen vuur inzit en dat het stagneert.

 De oplossing daarvoor zoeken veel ondernemers buiten zichzelf. Dat is ook wat Malanca in eerste instantie deed.

“Ik ging kijken wat anderen deden. Ik had nou eenmaal geen ervaring als ondernemer. Dus bekeek ik LinkedIn-profielen en posts van succesvolle ondernemers. Ik ging op Instagram en werd overspoeld door de veelheid van het aanbod. Al snel merkte ik dat ik daar ziek van werd. Ik voelde aan alles ‘Dit past niet bij mij. Dit is niet wie ik ben.’

Toen had ik weer de moed om naar dat vonkje te luisteren. Want dat was er natuurlijk wel. Ik wist ook wel wat ik wilde. Nou ja, ongeveer. Dus besloot ik hulp in te schakelen van Selma, want ik wist, dit moet ik concreter maken.”

Wakker het vuurtje aan

Malanca besloot het 1-op-1 traject marketing op maat te volgen.

“Ik wilde geen ‘Paraplu’, dus koos ik voor het marketing-traject en niet voor het Paraplu-traject. Ik wilde namelijk niet wéér in het keurslijf van iemand anders, ook niet in dat van Selma. Dat had ik al vaak genoeg gedaan. Dat ging ik nu echt niet meer doen. Ik was niet voor niets voor mezelf begonnen!”

Malanca en Selma kregen haar doelgroep scherp, maakten websiteteksten, brainstormden over haar aanbod en verwoordden het resultaat van haar diensten.

“In eerste instantie was ik daar heel blij mee. Maar ik merkte op een gegeven moment toch dat het niet duidelijk genoeg was en dat ik nog steeds niet had gekozen voor wat ik écht wilde gaan doen. Of althans, dat deed ik wel, maar ik liet het nog niet genoeg zien.

Mensen vinden mij namelijk vaak nogal eigenaardig en een beetje ‘raar’. Dat vind ik zelf helemaal niet, ik ben gewoon Malanca, maar omdat ik niet in het standaard plaatje pas, is dat wel wat ik vaak van mensen hoor. Vandaar ook dat ik in het verleden probeerde in die hokjes te passen.

Hoewel mijn aanbod klopte, voelde ik ook dat ik nog niet álles van mezelf liet zien. Terwijl ik vrouwen daar wel mee help. Alleen wist ik niet goed hoe ik dat dan moest doen. Hoe ik dat concreet kon maken. En daarom klopte ik weer bij Selma aan.”

Daar is zachtheid voor nodig

Malanca kwam dus voor een tweede keer bij Selma. En deze keer maakten ze wel een Paraplu.

“Ik realiseerde me dat ik me de eerste keer had laten leiden door de angst om in een format gestopt te worden. Dat ik zo’n weerstand voelde bij een keurslijf dat ik me daardoor had laten tegenhouden om te gaan doen wat ik werkelijk wilde doen met mijn bedrijf.

Ook dit zie ik bij sommige van de vrouwen met wie ik werk. Ook zij laten zich soms door deze angst tegenhouden. Al zien ze dat zelf vaak niet. Net zoals ik dat in eerste instantie niet zag. Je hebt anderen nodig om dat te kunnen zien.

Daarom is het ook belangrijk om met zachtheid en een milde blik naar jezelf te kijken. Je kunt niet in één keer van dat vonkje een groot vuur maken. Dat gaat vaak stap voor stap.

Bovendien is het de vraag of dat format waar je niet in wilt, echt niet bij je past. Ik realiseerde me namelijk dat de Paraplu natuurlijk niet het keurslijf van Selma is waar ze me probeert in te stoppen, maar dat we juist samen op zoek gingen naar míj́n keurslijf, of eigenlijk ‘mijn loslijf’”

En dat hebben ze gevonden :-)

Het Onderscheidend Ondernemen festival

Omdat veel ondernemers het spannend vinden om te gaan voor wat ze écht willen doen met hun bedrijf, of om zichtbaar te zijn, of zichzelf te laten zien in hun marketing, hebben we Malanca gevraagd om een workshop op ons festival te geven.

Want jezelf laten zien en gaan voor dat wat jij wilt, is iets waar Malanca haar klanten bij begeleidt.

“Bij iedereen is er een vonkje. Iedereen weet diep van binnen wat hij/zij écht wil. Het is alleen de kunst om dat vonkje te vinden en ernaar te luisteren.

Om van dat vonkje een vuurtje te maken is moed nodig. Moed om voorbij jouw beperkende overtuigingen te stappen en om inperkende stemmetjes de mond te snoeren. Stemmetjes die vaak niet eens die van jou zijn. En moed om dat vonkje serieus te nemen en ernaar te luisteren.

Ook is er zachtheid nodig. Niemand zit te wachten op een soort stormram; op iemand die vol gas en ongecontroleerd zichzelf naar voren duwt. Mensen hebben tijd nodig om jou en jouw eigenheid te leren kennen. En ook zachtheid en een milde blik naar jezelf, omdat het misschien niet in een keer lukt.

 En tot slot is het belangrijk dat je blijft spelen. Het mag ook gewoon leuk zijn. Het hoeft niet altijd zo serieus. Het hoeft niet allemaal zo zwaar. Dat is nergens voor nodig.

 In mijn workshop gaan we op zoek naar jouw vonkje. Hoe ziet het eruit? En waar zit het? We gaan jouw vonkje aanwakkeren en jouw innerlijk vuurtje laten ontvlammen, zodat de handrem er eindelijk af gaat.”

De workshop van Malanca is tijdens workshopronde 1.

Wil je de workshop van Malanca volgen? Meld je dan aan voor het Onderscheidend Ondernemen Festival.

 En wil je meer lezen over Malanca? Bezoek dan haar website: https://metmalanca.nl. De nieuwe website is in de maak, maar op haar huidige website krijg je al een goed beeld van wie Malanca is.


Vorige
Vorige

Het plan dat in de la verdween

Volgende
Volgende

De puber is wakker