Je eigen kaartspel

Afbeeldingen van de kaarten uit het werkpodiumkompas van Petra Muns

Een eigen kaartspel is een mooie manier om je als ondernemer te onderscheiden van de anderen in jouw vakgebied.

Maar hoe kom je op het idee voor zo’n spel? Hoe maak je het? En wat is belangrijk als je je eigen spel wilt ontwikkelen? We vroegen het aan ondernemer Petra Muns.

Zij ontwikkelde een eigen kaartenspel met deep democracy en storytelling als fundament. Een kaartspel dat in te zetten is voor thema’s als sociale veiligheid, identiteit, intersectionaliteit en inclusie.

Zij noemde haar spel: Het werkpodiumkompas.

Hoe het idee ontstond

Bij Petra werd het zaadje geplant toen ze in opdracht van een organisatie verhalen moest ophalen. Verhalen over het omgaan met vooroordelen.

“Voor die opdracht sprak ik met zeer uiteenlopende mensen, bijvoorbeeld iemand uit Congo, een mensenrechtenactivist en een strafrechtadvocate die moslim is. Hun verhalen maakte enorm veel indruk, maar dat niet alleen, ze veranderden mij ook.

Toen ik bijvoorbeeld met de strafrechtadvocate had gesproken, zag ik op straat allemaal vrouwen met een hoofddoek en realiseerde ik me dat ik hen voorheen niet associeerde met hoogopgeleide vrouwen met een succesvolle carrière.

Ik merkte dat door die gesprekken mijn perceptie veranderde en dat vond ik prachtig.”

Petra merkte dat ze iets wilde met de inzichten die ze door deze opdracht had opgedaan.

“Ik had zelf weer eens de kracht van storytelling en storylistening ervaren. Want doordat zij hun verhalen met mij deelden, veranderde er iets bij mij, maar ook bij hen. Door je verhaal te vertellen krijg je namelijk zelf ook inzichten.

Verhalen doen dus zowel iets bij de verteller als bij de luisteraar en de inzichten die je daardoor krijgt gunde ik iedereen.”

Hoe haar idee langzaam vorm kreeg

Petra wist door de opdracht dat ze iets wilde met verhalen. Verhalen die mensen aan het denken zetten over identiteit en vooroordelen. Maar ze wist niet meteen op welke manier.

Een kaartspel was ook niet het eerste waar ze aan dacht.

“In eerste instantie dacht ik: ‘Ik ga nog meer verhalen ophalen en ze op mijn website delen, om zo anderen te inspireren’, maar ik voelde al snel dat dat het niet was.

Stiekem wilde ik al die mensen wiens verhalen ik had gehoord overal mee naar toe nemen, zodat iedereen hun verhaal kon horen. Dat kon natuurlijk niet, maar daardoor snapte ik wel waarom het niet klopte om de verhalen via mijn website te delen.

Ik stelde mezelf toen de vraag: ‘Hoe kan ik de verhalen meenemen?’ en zo ontstond het idee voor mijn kaartspel.”

Petra had op dat moment nog geen idee hoe dat kaartspel er dan precies uit zou moeten zien of wat ze er precies mee wilde.

“Ik hou van creëren en ik heb gemerkt dat als ik een idee meteen dichttimmer, dat het plezier voor mij dan weg is.”

Ze wist op dat moment alleen dat ze ‘iets’ met de verhalen wilde en dat ze dat vorm wilde geven in een kaartspel.

“Het spreekt mij enorm aan als dingen op de grond liggen, als je er omheen kan lopen, als het je zintuigen prikkelt. Vandaar dat ik aan een kaartspel dacht.

Ook had ik al langer de wens om meer interactief te werken en ook dat kan goed met een kaartspel.”

Doe het niet alleen

Op het moment dat het voor Petra duidelijk was dat het een kaartspel moest worden, nam ze contact op met een vormgever. Ook al had ze op dat moment nog lang niet alles uitgedacht.

“Door mijn idee aan hem voor te leggen en er samen over te sparren, werd het steeds concreter. Dat was anders nooit gebeurd. Dan was het denk ik bij een idee in mijn hoofd gebleven. 

Juist door het er met hem over te hebben, kon ik bij mijn eigen wijsheid en viel alles op zijn plek. Bovendien kwam hij met geweldige suggesties, niet alleen voor de vormgeving, maar ook voor de inhoud.

Mede door zijn input zijn er 16 kaarten ontstaan, met op iedere kaart een ander verhaal en dus een andere identiteit.”

Petra besloot dus te investeren nog voordat ze wist wat ze precies met het kaartspel wilde.

“Veel trainers, coaches en therapeuten investeren veel geld in opleidingen. Daar hebben ze geen moeite mee. Iets maken is eigenlijk ook gewoon een opleiding. Je leert er zoveel van, ook over jezelf.

Bovendien geef je door te creëren expressie aan dat wat er in je zit. Ik denk dus dat je niet bang moet zijn om geld uit te geven aan een vormgever of tekstschrijver; het levert je zoveel op.”

Geef niet op

Hoe enthousiast Petra ook over haar kaartspel is, het maken ervan was niet altijd leuk.

Er zitten ook gewoon saaie momenten in het maakproces, 60% is leuk en 40% is dat niet. Als je bijvoorbeeld voor de zoveelste keer je teksten moet doorakkeren. Dat is niet iets waar ik energie van krijg.  

Maar ik weet ook, als het eenmaal af is, dan pas komt de verdieping. Pas dan ga je zien waar je precies expressie aan gegeven hebt en wat je met je creatie kunt.

Het leuke is, dat ik dit ook heb ervaren met mijn Paraplu. Die heb ik jaren geleden met Selma gemaakt en dat was ook geen makkelijk proces. Maar ik gebruik mijn Paraplu nog steeds en iedere keer weer verdiept het zich, zie ik weer andere manieren waarop hem kan gebruiken. 

En feitelijk is je Paraplu natuurlijk ook een vorm waarmee je expressie geeft aan dat wat in je zit. “

Laat zien wat er in jou zit

Petra kan het iedere ondernemer aanraden om iets te creëren waarmee je laat zien wat je visie is, waar je in gelooft of wat je anderen wilt meegeven. Een creatie waarmee je anderen inzichten geeft. Of dat nou een boek, een Paraplu of een kaartenspel is.

“Het mooie aan het ondernemerschap is dat je dat gewoon kunt doen.

Ik heb ook wel eens iets voor opdrachtgevers gemaakt, maar dat is toch anders. Want dan moet iedereen er iets over zeggen. Bovendien is het me ook wel gebeurd dat klanten het dan helemaal niet gingen gebruiken.

In gesprekken met potentiële klanten heb ik nu iets om te laten zien. Niet alleen mijn Paraplu, maar ook mijn kaartenspel en dat is meteen al onderscheidend.”

Petra gebruikt haar kaartenspel niet alleen zelf als ze met klanten werkt, maar er zijn inmiddels ook anderen die ermee werken.

“Toen ik mijn kaartenspel aan anderen liet zien, merkte ik al snel dat ook andere trainers, coaches en therapeuten er enthousiast over waren en dat zij er ook mee wilden werken.

Maar wat vond ik dat in het begin lastig!

Sterker nog, ik heb zelf een sessie met een coach gedaan om het los te kunnen laten. Het spel was zo van mij, ook omdat de verhalen in het spel me zo dierbaar zijn.

Toch ben ik blij dat ook anderen het nu gebruiken, want zo ontstaan er steeds meer toepassingsmogelijkheden voor het spel. En wat vind ik dat geweldig!”

Het Onderscheidend Ondernemen Festival

Omdat je het kaartenspel als trainer, coach en therapeut kunt inzetten, hebben we Petra gevraagd om een workshop te geven op ons festival.

“De kaarten gaan over identiteit. Gedrag van mensen wordt bepaald door hun identiteit, vaak zonder dat ze dit door hebben. Met de kaarten maak je mensen daar bewust van.

Je kunt het kaartenspel op verschillende momenten inzetten. Bijvoorbeeld bij mensen die op een kruispunt staan, want dan verandert er iets in hun identiteit. Dat is bijvoorbeeld interessant voor (loopbaan)coaches.

Maar je kunt het bijvoorbeeld ook inzetten als je werkt aan sociale veiligheid in een team. Met de kaarten kun je gesprekken op gang brengen. Mensen gaan elkaar door de verhalen beter begrijpen en waarderen.

Door de kaarten ontdekken jouw deelnemers, coachees of cliënten wat hen krachtig, machtig en kwetsbaar maakt.”

In de workshop van Petra maak je niet alleen kennis met de kaarten, maar ervaar ook je twee werkvormen, die je direct kunt inzetten bij je klanten.

De workshop van Petra is in workshopronde 2

Wil je kennismaken met het spel? Meld je dan aan voor het Onderscheidend Ondernemen Festival.

En wil je meer lezen over Petra Bezoek dan haar website: https://werkpodium.nl. Wil je meer lezen over haar spel, bezoek dan http://werkpodiumkompas.nl


Vorige
Vorige

De vraag achter de vraag

Volgende
Volgende

Vraag het aan een kunstwerk