Vraag het aan een kunstwerk

Soms sta je als ondernemer voor een keuze en kom je er niet uit. Moet je het wel of niet doen? Of je voelt dat het anders moet in je bedrijf, maar weet niet precies wat er dan veranderen moet. Of je bent zo gefocust op dat wat je klanten willen, dat je niet meer weet wat je zelf wil.

Kortom, er speelt iets in je bedrijf waar je maar niet uitkomt.

Wat doe je dan? Volgens Cynthia Stijger vind je het antwoord in kunst. Wat ze daarmee bedoelt en hoe kijken naar kunst je kan helpen in het vinden van antwoorden lees je in dit artikel.

Kijken naar kunst

Cynthia gelooft dat de antwoorden in jezelf zitten, maar dat je daar niet altijd bij kunt. Omdat het rationele denken en de kritische stemmetjes je in de weg zitten. Daarom laat zij haar klanten naar kunst kijken.

“Door naar kunst te kijken ga je naar je gevoel, naar je onbewuste. Daar vind je nieuwe oplossingen die fris zijn, oplossingen waar je nog helemaal niet aan gedacht had.” 

Cynthia geeft namelijk Art Based Learning sessies. Art Based Learning is een methode waarbij je op een bepaalde manier – met een vraag in je achterhoofd - naar een kunstwerk kijkt.

 “Als je met een open en liefdevolle blik naar kunst kijkt, wordt het antwoord dat in jezelf zit, gereflecteerd in het kunstwerk.”

 Dit heeft volgens Cynthia ook te maken met het creatieproces.

“Een kunstenaar put bij het maken van kunst uit een diepere bron in zichzelf. De creatieve bron, die je ook hart of ziel kunt noemen. Daar zit universele wijsheid in.

Door naar kunst te kijken maak je verbinding met die met universele wijsheid. Of met de liefde, het universum, God, het Al; net welk woord voor jou het fijnst is.”

Combineer je passies

Voor Cynthia was de toevoeging van Art Based Learning sessies aan haar aanbod een logische keuze. Want volgens haar zit er overlap tussen deze sessies en dat wat zij daarnaast doet met haar bedrijf, namelijk het geven van mindfulnesstrainingen.

“Ook in mindfulness kijk je met een liefdevolle blik en zonder oordeel. Mindfulness gaat ook over contact maken met jezelf. Met de creatieve bron die in je zit.“

Hoewel kunst altijd al een groot en belangrijk onderdeel in haar leven was, heeft het lang geduurd voordat kunst ook een plek in haar bedrijf kreeg.

“Het was Selma die mij op Art Based Learning attendeerde. Dat was tijdens het Paraplu-traject. Ik wilde namelijk een ‘Paraplu’ maken voor mijn werk als coach, mindfulnesstrainer en yogadocent.

Toen tijdens het traject mijn passie voor kunst ter sprake kwam, noemde Selma Art Based Learning. Ik voelde meteen: dit klopt en ik besloot de opleiding te volgen. Vervolgens heb ik dit samen met Selma in mijn bedrijf geïntegreerd met mindfulness.”

De nieuwe focus in haar bedrijf, vroeg ook om een nieuwe bedrijfsnaam. Cynthia koos voor de toepasselijke naam: ‘De Kunst Van Mindfulness’. Een naam waar haar beide passies in terugkomen.

“Achteraf is het zo gek dat ik er zelf niet aan gedacht had om kunst een plek in mijn bedrijf te geven. Ik heb een roman geschreven, ik ben dol op film en muziek. Als klein meisje begon ik al te dansen zodra ik muziek hoorde en als kind ging ik ook al graag naar het museum.

Tijdens mijn studies Spaanse Taal- en Letterkunde en Vertaalwetenschappen heb ik Spaanstalige literatuur, poëzie en theaterteksten geanalyseerd, ik heb een tijdje een atelier gehad en ik verzamel kunst. Kortom, ik kan niet zonder schoonheid, zonder kunst.”

Je ziet het niet

Het gebeurt vaak dat ondernemers zelf niet zien wat voor waardevols uit hun eigen leven ze in hun bedrijf kunnen integreren. Een passie, zoals Cynthia met kunst, maar misschien ook bepaalde waarden en normen, vaardigheden, talenten of ervaringen.  Vaak ligt het als het ware voor je voeten, maar je kijkt er overheen.

Het is voor jou zo’n logisch en vanzelfsprekend onderdeel van je leven dat het simpelweg niet bij je opkomt. Daarom heb je anderen nodig die je erop attenderen. Zij zien het wel.

Bij Cynthia heeft het daarnaast ook te maken met haar ‘Publieke Rol’.

“In de Jaargroep maakte ik voor het eerst kennis met Human Design. Ik ontdekte dat in mijn Publieke Rol de ‘2’ zit. Dit is het ‘natuurtalent’. Dit verklaarde voor mij heel veel’.

Je ‘Publieke Rol’ is een archetype en wordt ook wel je ‘kostuum’ genoemd. Je zou kunnen zeggen dat het jouw rol is op ‘het toneel van het leven’.

Natuurtalent

Is jouw Publieke Rol die van het ‘natuurtalent’, dan ben je iemand met natuurlijke gaven. Omdat die gaven zo natuurlijk en vanzelfsprekend voor je zijn, zie je niet wat deze gaven zijn.

Je bent als het ware onbewust bekwaam. En je bent dat altijd al geweest, vandaar dat je het zelf niet ziet.

Bij Cynthia bleek dit niet alleen te gelden voor de manier waarop zij zelf altijd al naar kunst keek, maar ook voor mindfulness.

“Als kind voelde ik mij al ‘heel’ en ‘één’ met de wereld om mij heen en als puber trok ik me vaak terug in de stilteruimte op school. En toen ik als 16-jarige met een schooluitje naar het klooster ging, vond ik het daar prachtig. Het Gregoriaanse gezang, de schoonheid en sereniteit. Ik wilde toen non worden, alleen vond ik jongens veel te leuk. ;-)

Ook heb ik altijd al de verbinding met mezelf en met de bron gevoeld. Dit voel ik nog meer op bepaalde plekken, zoals toen in het klooster. Ik kon er alleen geen woorden aan geven. Dat kan ik pas sinds ik de opleidingen tot yogadocent en mindfulnesstrainer heb gevolgd.”

Ook Human Design kan je helpen om woorden te geven aan dat wat je doet.

“Door Human Design ben ik me gaan realiseren dat ik anderen leer wat ik zelf mijn hele leven al doe. Dat vind ik ook zo mooi aan Human Design. Dat je mag zijn wie je bent en dat de wijsheid in jezelf zit. Precies wat een kunstwerk je ook laat zien.”

Het Onderscheidend Ondernemen Festival

We hebben Cynthia gevraagd of zij een workshop Art Based Learning op ons festival wil geven.

“Is er bijvoorbeeld een dienst die je in de markt wilt zetten, maar onderneem je maar geen actie? Wil je zichtbaarder zijn, maar blijf je het maar uitstellen? Wil je stoppen met bepaalde diensten, maar blijf je maar ‘ja’ zeggen als je daarvoor wordt gevraagd? Wil je iets veranderen in je bedrijf, maar weet je niet precies wat? Heb je een idee voor een dienst, maar lukt het maar niet om dat concreter te maken?

Kortom, is er een vraag die je al langer hebt, maar waar je maar niet uitkomt? Vraag het dan aan een kunstwerk tijdens mijn workshop”.

De workshop van Cynthia is in workshopronde 2.

Wil je de workshop van Cynthia volgen? Meld je dan aan voor het Onderscheidend Ondernemen Festival.

En wil je meer lezen over Cynthia? Bezoek dan haar website: https://dekunstvanmindfulness.nl


Vorige
Vorige

Je eigen kaartspel

Volgende
Volgende

Ontspannen ondernemen. Dat doe je met leuke klanten