Ken je eigen handleiding

Ben je ondernemer, dan is het prettig om je eigen handleiding te kennen. Je hebt geen leidinggevende en vaak ook geen collega’s, dus ben je op jezelf aangewezen. Dan is het handig als jij weet hoe jij werkt.

Werk je als ondernemer als coach of therapeut, dan help je ook anderen om hun eigen handleiding te vinden. Je geeft je coachees of cliënten inzichten zodat ze zichzelf en hun eigen gedrag beter gaan begrijpen. 

Als coach of therapeut heb je daarom kennis van psychologische en therapeutische methodieken, zodat je jouw klanten goed kunt begeleiden. Kennis die je ook goed van pas komt als je als ondernemer je eigen handleiding scherper wilt krijgen.

Toch is dit niet genoeg. Volgens psychobioloog Christianne Vink is het ook belangrijk om kennis te hebben van biologie. Want vaak is gedrag of gevoel ook biologisch te verklaren.

Bijvoorbeeld als het gaat om emoties.

Emoties zijn signaalstoffen

Emoties. Iedereen heeft ze, maar veel mensen hebben over bepaalde emoties een oordeel. Ze labelen bijvoorbeeld boosheid, frustratie of angst als negatief. Of ze vinden het eng om bepaalde emoties te voelen en willen daarvan wegblijven.

Dit herken je misschien bij jezelf, maar ongetwijfeld ook bij je klanten. Werk je met hen aan emoties, dan is het volgens Christianne belangrijk dat je niet alleen psychologische kennis over emoties hebt, maar ook biologische.

“Heb je die kennis, dan trek je andere conclusies over de informatie die emoties geven, waardoor jij je coachees en cliënten niet alleen beter kunt begeleiden, maar ook beter kunt uitleggen waar die emoties vandaan komen. En dit helpt hen weer om meer vriendschap met hun emoties te sluiten”.

Als we inzoomen op de biologie van emoties, wat zijn emoties dan?

“Als je puur vanuit een biologisch perspectief naar emoties kijkt, dan zijn emoties een onderdeel van ons overlevingssysteem.

Emoties zijn belangrijke signaalstoffen. Ze willen ons iets vertellen over hoe het met ons gaat. Aan de ene kant in onze binnenwereld, maar ook in relatie tot de buitenwereld “

Het emotionele overlevingssysteem

Volgens Christianne helpen emoties ons om onszelf veilig en gezond te houden. Ons emotionele overlevingssysteem bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het veiligheidssysteem. Angst en boosheid zijn de belangrijkste signalen van ons veiligheidssysteem.

“We hebben zenuwcellen in onze hersenen en in ons centraal zenuwstelsel. Die zou je kunnen zien als grote radar die voortdurend onze omgeving aan het scannen zijn. Is het veilig? Is er ergens een dreiging?

Zenuwcellen kunnen alleen niet met ons praten. Dus als er gevaar gedetecteerd wordt, dan moeten die zenuwen ons andere signalen geven om met ons te communiceren. Dat doen ze in de vorm van emoties.

Dus iedere keer als je je een beetje bang voelt of zenuwachtig, of boos of geïrriteerd, dan is het goed om je af te vragen of je zenuwstelsel een concrete dreiging heeft gesignaleerd”.

Door je af te vragen of er daadwerkelijk dreiging is, voorkom je volgens Christianne dat je direct een oordeel hebt over de emotie die je voelt. Of dat je hem probeert weg te duwen.

“Mensen denken al snel ‘heb ik weer last van dat te korte lontje’ en nemen zich dat zichzelf kwalijk. Of ze gaan de hele avond Netflixen of te veel alcohol drinken om van dat gespannen of zenuwachtige gevoel af te komen.

Mensen willen van dat negatieve gevoel af, maar dat blijft net zo lang aan je deur kloppen tot jij even stil staat en denkt: ‘Oké, wat is hier aan de hand?’. Want de neuronen in je hersenen en centraal zenuwstelsel blijven dat gevaar signaleren.”

Dat emoties niet verdwijnen zolang je lichaam denkt dat er gevaar is, is belangrijk om je te realiseren. Niet alleen voor jezelf als ondernemer, maar ook als je als coach of therapeut werkt. Want je wilt mensen helpen om duurzaam hun gedrag te veranderen.

“Je kunt met mensen aan hun emoties werken, maar zolang dat alarm afgaat, zullen mensen altijd weer terugvallen.

Dus wil je hen helpen om duurzaam hun gedrag te veranderen, help mensen dan ook om scherp te krijgen wat bij hen de signalen zijn die aangeven dat er een dreiging is gesignaleerd.

Bij de een is dit nervositeit, maar bij een ander kan dat bijvoorbeeld boosheid zijn. “

Het kalmeringssysteem

Emoties kunnen dus signalen van dreiging zijn. Maar wat kun je doen als je lichaam die dreiging ervaart, maar je toch niet in actie wilt komen? Omdat je weet dat die dreiging niet levensbedreigend is?

Want – hoe dreigend dat misschien ook voelt – je wilt als ondernemer wel zichtbaar zijn. Of die offerte uitbrengen. Of die potentiële klant bellen.

En als coach of therapeut wil jij je coachee of cliënt ook helpen om in beweging te komen.

Volgens Christianne is een van de sleutels ons kalmeringssysteem.

“We hebben niet alleen een veiligheidssysteem, maar ook een kalmeringssysteem. Ook dit is een heel circuit in onze hersenen en ons centraal zenuwstelsel. Dit systeem kan ons dus helpen om ons te kalmeren.”

We kunnen dit systeem op verschillende manieren aanzetten.

“Door co-regulatie van ons zenuwstelsel bijvoorbeeld. Kijk maar eens wat kleine kinderen doen als ze zenuwachtig zijn. Die rennen naar hun moeder, zij is dan als het ware een kalmeringsstation.

Maar we kunnen ook onszelf kalmeren. Bijvoorbeeld door specifieke ademhalingsoefeningen of door onze spieren te gebruiken.

Dan zeggen we als het ware tegen onszelf: ‘Rustig maar, het lijkt spannend, maar dit kun je aan’. “

Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar dat wat voor jouw kalmeringssysteem het beste werkt. En als je anderen begeleidt, om samen met hen op zoek te gaan naar wat voor hen werkt.

“Wat voor de een werkt, hoeft dat voor een ander namelijk helemaal niet te doen.

Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat mindfulness heel goed werkt. Maar veel mensen weten helemaal niet wat er met mindfulness in de hersenen gebeurt en waarom dat dus niet voor iedereen een goed advies is.  

Daarom is het ook zo belangrijk om als coach of therapeut ook de biologie van de mens beter te begrijpen, zodat je mensen beter kunt ondersteunen en duurzame resultaten kunt halen”.

Hoe ik werk

Omdat wat voor de een werkt, dat voor een ander niet hoeft te doen, heeft Christianne een boek geschreven dat je helpt om je eigen handleiding te vinden, ‘Het grote hoe ik werk boek’.

“In dit boek vind je niet alleen informatie gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, maar het staat ook vol concrete oefeningen. Oefeningen die je helpen om stap voor stap je eigen handleiding te schrijven.

Of om samen met je cliënt of coachee zijn of haar handleiding te vinden”

Het boek van Christianne is dus typisch een boek van een ‘Empowermentor’. Ondernemers met dit ondernemersprofiel geloven niet in een ‘one size fits all’, maar gaan met hun klanten op zoek naar een oplossing die bij hen past.

“Veel zelfhulpboeken staan vol met tips en adviezen hoe je iets moet doen, maar in mijn boek ga je op zoek gaat naar jouw eigen handleiding. Dat is ook waarom ik Selma gevraagd heb mij te helpen bij de marketing van het boek.”

Met haar boek hoopt Christianne dat mensen met wat meer mildheid naar zichzelf gaan kijken.  

“We leven in een samenleving die hartstikke ingewikkeld, complex en super uitdagend is en daar proberen we maar een beetje tussendoor te navigeren.

En dan hebben we als mens ook nog eens een biologie meegekregen die van nature kwetsbaar is en waar bij de start al allerlei genetische foutjes inzitten.

Hoe fijn is het dan als we onze eigen handleiding een beetje kennen. Zodat we met wat meer mildheid naar onszelf en anderen kunnen kijken.”

Het Onderscheidend Ondernemen Festival

Omdat de biologie van emoties en stress vrijwel nooit aan de orde komt in psychologie- en coachopleidingen, hebben we Christianne gevraagd om over dit onderwerp een workshop op ons festival te geven. 

“We voelen ons allemaal wel eens gespannen. Of we voelen mee, doordat de mensen met wie we werken stress of andere emoties ervaren.

Vanuit psychologische en therapeutische methodieken kunnen we mensen als coach, adviseur of therapeut vaak goed begeleiden naar meer welzijn. Naar gezondere coping-strategieën of minder belemmerende overtuigingen.

Maar emoties spelen zich allemaal in het lichaam af, er zit een hele biologie achter. Als mensen hebben we zo allemaal onze eigen biologische ‘gebruiksaanwijzing’, die we vaak niet tot in de puntjes kennen, maar wel grote impact heeft op ons welzijn.

In mijn workshop geef ik je inzichten en tips uit de neurowetenschappen en psychobiologie, waarmee je jouw toolbox kunt verrijken. Dat is nuttig voor jezelf en je eigen stress systeem, maar ook een waardevolle aanvulling voor je coachees en cliënten.”

De workshop van Christianne is in workshopronde 1.

Wil je de workshop van Christianne volgen? Meld je dan aan voor het Onderscheidend Ondernemen Festival.

En wil je meer lezen over Christianne? Bezoek dan haar website: https://www.christiannevink.nl


Vorige
Vorige

Waarom veel oudste dochters ondernemer zijn

Volgende
Volgende

De vraag achter de vraag