Sorry Petri

BG5 Human Design consultant Florien Versteegh

Vrijdag 1 september

We hebben net die week op de diverse social media kanalen vol trots onze nieuwe website wereldkundig gemaakt als Selma een idee heeft voor een Reel.

Ik heb zelf nog nooit een korte video op Instagram gemaakt, want dat is wat een Reel is. Het zijn korte videootjes zoals je die ook op TikTok ziet.

Reels zijn namelijk echt Selma’s afdeling; ze maakt ze al een tijdje met grote regelmaat.  Ze kan goed acteren, ze is creatief en ze vindt het ontzettend leuk om te doen.

Nu heeft ze dus een Reel bedacht waarin ik de hoofdrol zal spelen. We hebben allebei geen idee of dat zal lukken, maar ik kan het allicht proberen, dus ik zeg: “Waarom ook niet. Zeg maar wat ik moet doen en dan nemen we het wel op.”

Zo gezegd, zo gedaan

Selma wil een lipsync video maken. Hiervoor gebruik je een bestaand geluidsfragment dat je als het ware playbackt. Het geluidsfragment is van B&B vol liefde, wat al heel vaak gebruikt is en wat blijkbaar heel grappig is.

Ik zeg ‘blijkbaar,’ want ik heb nog nooit naar B&B vol liefde gekeken.

Selma wel: die heeft geen enkele aflevering overgeslagen en ze genoot er, net als zo’n beetje de rest van Nederland, enorm van. Natuurlijk kreeg ik er door Selma wel iets van mee, maar verder lig ik wat betreft dit programma echt onder een steen.

Ik heb dan ook geen idee wie ik ga imiteren.

We maken de video en ik moet 2 zinnen ‘playbacken’. Ik doe dat braaf en tot onze grote verbazing lukt dit in één ‘take’.

Maar dat niet alleen; blijkbaar doe ik ook nog iets tijdens het ‘acteren’ dat ontzettend grappig is. In ieder geval krijgen wij er zelf acuut de slappe lach van. Dus we hebben een vermoeden dat dit filmpje het wel goed zal doen.

En inderdaad, zodra het online staat, krijgen we enorm veel (lachende) reacties.

Zelfspot doet het goed

We begrijpen ook wel waarom iedereen het zo grappig vindt: Dat ik überhaupt optreed in een Reel is voor mensen totaal onverwacht.  

Bovendien is de scène op zich ook echt goed bedacht en geregisseerd door Selma:

Ik sta voor de buitendeur van ons kantoor, waar op dat moment nog heel groot ‘Selma Foeken’ op staat. (De sticker met onze nieuwe bedrijfsnaam ‘Selma & Florien’ is besteld, maar nog niet geleverd.) Dus ik sta bij de deur zogenaamd te mopperen dat ik niet blij ben met de bedrijfsnaam ‘Selma Foeken’ aangezien ons bedrijf nu ‘Selma & Florien’ heet.

Maar wat het volgens mij echt afmaakt qua grappigheid, is dat ik mezelf enorm voor gek zet. En dat vind ik helemaal prima, want er is niks mis met een beetje zelfspot, toch?

Je moet vooral jezelf niet altijd te serieus nemen.

Zaterdag 2 september

De grap is er voor mezelf inmiddels al wel een beetje af; ik heb het filmpje al te vaak gezien. Maar de likes en reacties blijven maar binnenstromen, dus het blijft ons ook bezighouden.

En hoewel ik inmiddels genoeg heb van de Reel zelf, vind ik alle aandacht eerlijk gezegd heerlijk!

Het gaat maar door en dat zijn we niet gewend. De video gaat niet viraal, maar voor ons doen is het met (op dat moment) 97 likes en meer dan 10K views echt ongekend hoe goed de Reel het doet.

Ik merk dat het me aan de ene kant enorm bezighoudt en ik kan bijna ‘proeven’ hoe het is als een post eens echt viral zou gaan. Het smaakt bijna naar meer. Ik geniet van al die aandacht.

Of toch niet?

Ik maak kennis met Petri

Ik weet op dat moment nog steeds niet van wie het oorspronkelijke geluidsfragment is, dus dat vraag ik aan Selma en ze laat het me zien. Het is van Petri. Ook laat ze me nog een paar Reels zien die anderen van hetzelfde fragment gemaakt hadden.

Die avond komen er vrienden bij ons eten die niet op Instagram zitten, maar wel allebei B&B vol liefde volgden. We laten de Reel zien en zij vinden hem ook hi-la-risch.

Zondag 3 september

Het eerste wat ik doe als ik wakker word is even op Instagram kijken. Het gaat maar door!

Maar ik word er niet meer blij van. Er is namelijk iets aan me gaan knagen. Petri is een mens van vlees en bloed en ze heeft in een TV-programma een paar zinnen gezegd die op Instagram door heel veel mensen gebruikt worden.

Hebben we haar niet belachelijk gemaakt? Nee toch? Ja maar indirect toch eigenlijk wel? Ik merk dat ik er last van krijg.  Dit is toch je reinste leedvermaak?  Ik hou niet van leedvermaak. Het zit me dus gewoon niet lekker. Het klopt niet.

Maar misschien maak ik het ook wel te groot?

Ik kom er niet uit, dus ik leg het voor aan Selma.

Ze begrijpt me meteen: “Als het voor jou niet klopt, dan is het toch duidelijk? Vergeet niet dat je een Reflector ben. En wat is de rol van een Reflector in Human Design? Die ziet of voelt of iets klopt of niet. Het verbaast me eerlijk gezegd ook niet echt dat jij bij nader inzien twijfels hebt.”

We gaan samen te rade of we Petri nou belachelijk hebben gemaakt of niet. Eerlijk gezegd komen we er niet helemaal uit.  

Selma zegt: “Van haar weet ik het niet. Aan sommige deelnemers van B&B vol liefde is het gevraagd wat ze ervan vinden dat ze zo vaak worden nagedaan. Bijvoorbeeld Claudia, die ‘spiruwaliteit’ had gezegd en door iedereen gepersifleerd (en dus indirect uitgelachen) werd. Zij heeft gezegd dat ze het wel prima vond en dat ze ook lekker spiruwaliteit bleef zeggen”. (Go Claudia!)

Van Petri weten we het dus niet.

Het blijft aan me knagen

Ik merk dat het voor mij eigenlijk niet uitmaakt. Zelfs als ik zou weten dat Petri het oké vindt, dan vind ik het zelf gewoon niet oké. Ik vind het ongemakkelijk. Ja, ik genoot tot nu toe van het succes, maar het voelt alsof het ten koste gaat van een ander.

En begrijp me goed: als anderen persiflages maken moeten ze dat vooral doen. Ik wil daar niet over oordelen. Maar voor mij persoonlijk klopt het niet. Dit is niet wie ik wil zijn.

Ik vind het natuurlijk superleuk dat ik onverwacht iets blijk te kunnen waarvan ik niet wist dat ik het in me had. En toen we ook nog eens al die aandacht kregen, tja toen ging mijn ego echt even met me aan de haal.

Maar nu het is bezonken, voel ik: Dit is gewoon niet wie ik ben. Dit is niet een rol die ik wil spelen, niet ten koste van een ander.

Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog eens een rol ga spelen in een Reel en wie weet ga ik zelfs mezelf ook nog weleens voor gek zetten, maar niet ten koste van een ander.

En de Reel in kwestie? Die hebben we inmiddels verwijderd.

Nu klopt het weer.


Vorige
Vorige

Waarom ik jeuk kreeg van de boodschappen van veel businesscoaches

Volgende
Volgende

Waarom wij niet naar je e-mailadres vragen