Word een gevaarlijke vrouw

Bodypaint van een vrouw.

Zichtbaar zijn als ondernemer. Veel ondernemers willen het wel, maar vinden het spannend. Herkenbaar? Lees dan dat dit artikel.

Hierin vertelt Saakje Bakker niet alleen hoe het komt dat het zo spannend is om zichtbaar te zijn, maar ook wat er nodig is om jezelf toch te laten zien.

Namelijk: een gevaarlijke vrouw worden.

Zacht bedje

Je hebt niet zomaar voor je vak gekozen. Je wilt een bijdrage leveren. Het verschil maken. Voor jezelf. Voor je klanten. Voor toekomstige generaties.

Je wilt met je bedrijf de wereld mooier maken. Je hebt dus niet alleen iets te geven, maar ook iets te delen. Een verhaal te vertellen.

Toch is dat spannend. En volgens Saakje is dat niet zo gek.

“Als we wisten dat onze boodschap in een zacht bedje zou landen, dan zouden we ons veel vrijer voelen om die boodschap te delen. Ik geloof dat het niet zozeer de boodschap vertellen is wat we spannend vinden, maar de reactie daarop maakt het juist spannend.

Een deel van die spanning speelt zich af tussen onze oren. ‘Wat zullen ‘ze’ wel niet denken? Kom ik wel kundig genoeg over? Etc, etc.’ Maar ook voor onze ogen: we zien namelijk wat er kan gebeuren als mensen zich uitspreken. De reacties die sommige posts oproepen, ga er maar aan staan en deel jouw boodschap dan maar eens.

Je angst voor afwijzing gaat dus vol aan als je als ondernemer zichtbaar wilt zijn. Je angst om uitgekotst en buitengezet te worden.”

Het is dus logisch dat je het spannend vindt. Er worden basale angsten aangewakkerd. Niet gek dus dat zoveel ondernemers hiermee worstelen.

Saakje denkt dat vrouwen hier zelfs meer last van hebben dan mannen.

“Dat kan ik natuurlijk niet hard maken, maar ik denk wel dat het zo is. Omdat we als vrouw aangeleerd krijgen: doe leuk, wees aardig, doe lief, pas je aan, plooi maar mee. Dus heb je snel de neiging om je in te houden, ook als ondernemer.  

Daarnaast hebben we als vrouwen ook het nodige meegekregen van de vrouwen die ons voorgingen. De vrijgevochten, zelfredzame en natuurwijze vrouwen van toen werden onderdrukt, monddood gemaakt. En het liefst ook nog tegen elkaar opgezet want ja, als die vrouwen met elkaar gingen ‘bonden’ werden ze wel heel machtig en dat was niet de bedoeling.

Dus ook dat dragen wij vrouwen mee. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin dit anders kan, sterker nog: anders moet!

Steun elkaar

Je hebt niet voor niets voor je vak gekozen. Je wilt mensen inspireren en motiveren, maar dan moet je wel klanten hebben. Je bent nou eenmaal ondernemer. En dat betekent dus ook dat je moet laten weten dat je er bent.

Dus wat kun je dan doen om dat minder spannend te maken? Volgens Saakje begint het met stoppen met vergelijken en starten met elkaar steunen.

“Ik kwam eens deze quote tegen: ‘A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms.’ Die vind ik zo mooi! Soms lijkt het alsof er weinig vertrouwen en veel competitie tussen vrouwen onderling is. Misschien ook niet zo raar als je weer terugkijkt.

Veel vrouwen hebben in het verleden andere vrouwen moeten verraden om zichzelf te redden. Door een andere vrouw als ‘schuldig’ (of als heks) aan te wijzen, bleef je zelf in leven of ging je minder gruwelijk dood. Maar dat betekende ook dat het toen onveilig was tussen vrouwen onderling.

Laten we dat doorbreken. Dus laten we eens beginnen met elkaar te steunen. Er is geen concurrentie. Wees elkaars cheerleader. We kunnen allemaal winnen. Als het überhaupt al om winnen gaat.”

Word een gevaarlijke vrouw

 Daarnaast is het volgens Saakje belangrijk dat je een gevaarlijke vrouw wordt.

 “Ik was onlangs op een lezing van Susan Smit en zij zei: ‘Als je niet gehecht bent aan waardering en goedkeuring, dan word je een gevaarlijke vrouw.’

Ik denk dat we dat allemaal moeten worden: gevaarlijke vrouwen. Vrouwen die zich uitspreken en zichzelf laten zien.

Om dat te kunnen en durven is het dus belangrijk dat je de gehechtheid aan waardering en goedkeuring van anderen loslaat. Vind de waardering in jezelf. Dan wordt zichtbaar zijn en jezelf laten zien minder spannend.”

Neem je eigen lengte in

Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je onthecht wordt van die goedkeuring en waardering? Volgens Saakje is het belangrijk dat je je eigen lengte inneemt.

“Dat gaat over jezelf niet kleiner maken dan je bent, maar ook niet groter. Als je je eigen lengte inneemt, dan val je als het ware samen met jezelf. Dan ben je in je element. “

Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dat realiseert Saakje, een lange vrouw die zich letterlijk jarenlang kleiner heeft gemaakt, zich heel goed.

“Ik heb daarin steeds kleine stappen gemaakt. Waarbij het maken van een Paraplu met Selma er eentje van was. Tijdens dit traject is ook het zaadje geplant om me met mijn bedrijf volledig op vrouwen te richten.”

In haar bedrijf combineert Saakje verschillende stromingen met elkaar. Zo volgde zij bijvoorbeeld opleidingen rondom Embodied Learning, Modern Systemisch Werken, Modern Medicijnvrouwschap, Storytelling, Improvisatietheater en natuurlijk de nodige coachings- en trainersopleidingen.

Door deze met elkaar te combineren, giet ze haar eigen sausje over de bestaande leiderschapsassen. De drie assen die volgens haar nodig zijn om precies je eigen lengte in te nemen.

“Er is een verticale as. Daarmee bedoel ik met je poten in de klei en met je kop in de wolken. Hierdoor kun je inspiratie laten doorkomen en ook op aarde neerzetten.

Er is een horizontale as. Die gaat over ik en de ander. Over uitwisseling. Maar ook over: kan ik bij mezelf blijven in de verbinding?

En de derde as gaat over: wat heb ik meegekregen en wat geef ik door? Dat is een systemische kijk. Dus wat neem je mee uit jouw vrouwenlijn? Uit de vrouwen die achter jou staan en er dus voor jou waren.

Deze drie assen helpen je om te verbinden met jezelf, met de ander en met ‘het grotere’. Kortom, ze helpen je om onthecht te zijn aan die waardering van buitenaf en die gevaarlijke vrouw te worden.”

Neem jouw plek in en spreek je uit

Volgens Saakje zit je in je centrum als die drie assen samenvallen. Dan sta je op een plek waarbij je gesteund wordt door je verleden. Een plek waarbij je vanuit verbinding met de ander en met jezelf doel kunt geven aan dat waarvoor je hier op aarde bent.

En sta je op die plek, dan durf je je ook uit te spreken en kun je blijven staan. Wat er ook gebeurt. Dan ben je die ‘gevaarlijke vrouw’, aldus Saakje.

“Dat komt doordat je dan beter voelt: dit is van mij en dat is van die ander. Dus krijg je een negatieve reactie, dan weet je: hier ga ik wel iets aan doen en daar niet.

Als je je durft uit te spreken, ook in je marketing, dan neem je daarmee je plek in. Jouw plek. En als je die plek inneemt, de plek van waaruit jij je durft uit te spreken, dan kom je volgens mij het meest dicht bij je authentieke of ware zelf”.

Het Onderscheidend Ondernemen Festival

Omdat veel ondernemers niets liever willen dan zichzelf zijn, zowel in hun bedrijf als in hun marketing, en het vaak spannend vinden om zichtbaar te zijn, hebben we Saakje gevraagd om een workshop op ons festival te geven.

“In mijn workshop gaan we aan de slag met de drie assen. Je gaat ze letterlijk ervaren. Deze helpen je om als ondernemer jouw plek in te nemen. Zodat je je niet kleiner maakt dan je bent, maar ook niet groter. Zodat je je meer durft uit te spreken vanuit je authentieke zelf en je die gevaarlijke vrouw wordt die natuurlijk allang in je zit.”

De workshop van Saakje is in workshopronde 2

Wil je de workshop van Saakje volgen? Meld je dan aan voor het Onderscheidend Ondernemen Festival.

En wil je meer lezen over Saakje? Bezoek dan haar website: https://saakjebakker.nl


Vorige
Vorige

Ontspannen ondernemen. Dat doe je met leuke klanten

Volgende
Volgende

Het beste publiek ooit