De 40-20-40 regel

Oude typemachine die symbool staat voor het schrijven van teksten.

Wat doe jij als je een tekst moet schrijven? Bijvoorbeeld de tekst voor een offerte, een social media post of je website?

Waarschijnlijk ga je achter de computer zitten en begin je te typen.

Grote kans ook dat je meteen mooie zinnen wilt maken, dus iedere zin die je typt moet meteen een goeie en mooie zin zijn.Dat betekent veel deleten en aanpassen. Want die mooie zin is er niet in één keer.

Hierdoor kost het schrijven van een tekst je waarschijnlijk veel tijd. Zeker als blijkt dat je ook nog informatie mist die je tijdens het schrijven nog even op moet zoeken.

Mocht je dit herkennen, gebruik dan in het vervolg de 40-20-40 regel. Een regel die ik ooit van een schrijftrainer leerde.

De 40-20-40 regel

Deze schrijf-regel verdeelt het schrijfproces in 3 verschillende, los van elkaar staande stukken:

  1. Informatie verzamelen

  2. Schrijven

  3. Rechttrekken

Deze onderdelen volgen elkaar op. Schrijven begint dus altijd met informatie verzamelen.

1. Informatie verzamelen

Voordat je begint met schrijven, denk je niet alleen na waarover je wilt schrijven, maar verzamel je ook alle input die je nodig hebt.

Ga je een bijvoorbeeld een blog schrijven, dan denk je niet alleen na over wat je wilt zeggen, maar zoek je ook de benodigde informatie op. Dat kan dus betekenen dat je er boeken op na slaat of op internet informatie verzamelt.

Je start pas met schrijven als je alle informatie hebt.

2. Schrijven

In deze fase schrijf je dus je tekst. Hierbij focus je vooral op wat je wilt zeggen. Dus op de inhoud. Je schrijft nog geen mooie zinnen, maar focust je puur op datgene wat je wilt zeggen.

Staat de inhoud van je verhaal, dan ga je rechttrekken.

3. Rechttrekken

Nu de inhoud staat, is het tijd om er mooie zinnen van te maken. Je gaat nu dus pas finetunen. De puntjes op de i zetten. Net zo lang tot alle zinnen in je tekst lekker lopen.


Waarom deze 3 stappen?
Waar je dus voorheen alles tegelijk deed (schrijven, rechttrekken en het verzamelen van informatie) trek je dit nu uit elkaar. Hierdoor ben je uiteindelijk in totaliteit veel minder tijd kwijt.

Waarom heet het de 40-20-40 regel?

Het heet de 40-20-40 regel vanwege de tijd die iedere fase kost.

  1. Informatie verzamelen: 40%

  2. Schrijven: 20%

  3. Rechttrekken: 40%

Je besteedt 40% van je tijd aan het verzamelen van informatie. Dus 40% van je tijd is denk- en uitzoekwerk. Schrijven kost je 20% van je tijd en 40% van je tijd ben je bezig om de tekst recht te trekken en dus mooi te maken.

Wat ik zo lekker vind aan deze regel, is dat het hierdoor niet meer ‘nutteloos’ voelt als je informatie aan het verzamelen bent of als je de teksten aan het rechttrekken bent.

Voelde dat voorheen als ‘niet schrijven’, nu weet ik dat dit belangrijke onderdelen van het schrijfproces zijn. Sterker nog, die twee onderdelen beslaan maar liefst 80% (!) van het schrijfproces.

Misschien is het ook iets voor jou om op deze manier te werk te gaan als je iets moet schrijven. Ik kan het je in ieder geval aanraden om het eens uit te proberen.

En wil je je websiteteksten (her)schrijven en loop je daarin vast? Weet dan dat ik je daar graag bij help. Dat kan ik doen door samen met jou een Paraplu te maken.

In het paraplu-traject verzamel je namelijk alle informatie die je nodig hebt om je teksten te kunnen (her) schrijven. Heb je meteen die eerste 40% gedaan. 🙂 Bovendien begeleid ik je ook bij het (her)schrijven van je teksten.

Neem gerust contact op als je meer over dit traject wilt weten of wilt overleggen of het iets voor je is.


Vorige
Vorige

Alles gaat weer voorbij

Volgende
Volgende

Waarom wilskracht je vaak op het verkeerde been zet